maandag 11 juli 2011

Ver weg van de Grote Markt

Heel ver weg van het centrum van Haarlem staat een molen, de Vijfhuizer Molen. Aan de Ringvaart. Het is één van de drie molens in Schalkwijk. In Mijn Schalkwijk - hét Blad voor Schalkwijkers staat een mooi artikel over deze molens.Kijk maar eens op http://www.haarlem.nl/fileadmin/MijnWijk/Schalkwijk/Mijn_Schalkwijkb.pdf





Ruim een jaar geleden is langs de molen  een voetpad aangelegd. En dan echt alleen voor voetgangers te bereiken. Met aan twee kanten een klimtrappetje is het onmogelijk om met fietsen de dijk op te komen.
Wandelend vanaf Vijfhuizen loop je door een zee aan bloeiend gras, kleurige bloemen en ganzenpoep. Dat laatste is helemaal niet erg. Die sufferds poepen het gras bijna onverteerd weer uit. Het levert uiteindelijk wat glibberig nat gras op. Maar in deze contreien zijn geen ganzenwachten en eierschudders, dus de populatie ganzen neemt gigantisch toe. In één oogopslag zag ik 22 jonge ganzen dobberen. En de blik iets hoger zag ik weer een vliegtuig opstijgen. Je voelt de confrontatie aankomen. Natuur versus economie, tussenstand: 0 - 0.
Het pad vervolgend wordt het steeds moeizamer om door te lopen. De natuur weet niks van wandelpaden en groeit en bloeit. Tot borsthoogte waad je door de bloemen.
Toch eens geïnformeerd hoe dat nou zit met het beheer van het pad. Het blijkt dat dit wandelpad mogelijk is gemaakt door geld van de provincie. Alleen het beheer was nog niet geregeld; Edwin Beth van onze afdeling dagelijks beheer neemt de handschoen en gaat kijken hoe het pad weer begaanbaar wordt.
En voor er gesnoeid wordt komen er nog heel wat veldboeketjes  de Schalkwijkse huiskamers binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten