donderdag 16 juni 2011

Erg veel nietjes

In mijn column in het tweede nummer van MijnSchalkwijk schreef ik over de milieubelasting van dit blad:

Het ligt in de bedoeling dat Haarlem in 2030 klimaatneutraal is. Dat betekent dat alle activiteiten van de gemeente geen extra CO2 uitstoot oplevert. Maar in de nota wordt ook gewezen op de boze buitenwereld:
Het verwezenlijken van Haarlem Klimaatneutraal is geen autonoom lokaal proces. Het zwaartepunt van klimaatbeleid ligt op (inter)nationaal niveau en heeft sterke invloed op de marges en mogelijkheden van lokaal Haarlems beleid. Het streven naar een klimaatneutraal Haarlem wordt dus positief of negatief beïnvloedt door ontwikkelingen buiten de gemeente waar Haarlem zelf geen of nauwelijks directe invloed op heeft.

Verderop in de tekst volgt een geruststelling, dat wij op lokaal niveau toch veel kunnen doen:
een apart speerpunt is het klimaatneutraal maken van de bedrijfsvoering van de gemeentelijke
organisatie. Dit is o.a. van belang vanwege de voorbeeldwerking naar burgers en bedrijven.
En dan komen wij als krantenmaker toch misschien een beetje in het nauw. Eén editie van deze krant heeft naast het papier 36.000 nietjes nodig om er voor te zorgen dat het blad niet losbladig op uw deurmat komt te liggen.
Wij hebben hier geen weegschaal, maar als we uitgaan van 1 gram per nietje komen we toch op zo’n 36 kilo metaal uit.
Een geruststelling is dat we voor het 2030 is nog wat tijd hebben om hiervoor een creatieve oplossing te vinden.

4 opmerkingen:

  1. Martin van Duijn23 juni 2011 om 07:12

    Hoi Menno,
    Word je tegenwoordig niet ge"linked" dan ga jij met nietjes tekeer:) Ben op je blog gekomen door het blad voor Schalkwijkers. Hoewel ik hier niet meer woon, is mijn betrokkenheid er nog steeds. Goed blad, mooi initiatief en goed gevuld! Iets waar je al jaren hard aan werkt, compliment! Volhouden hoor, grtz

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Martin, dank voor je reactie. Eens een Schalkwijker, altijd een Schalkwijker?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk, de wereldwijde klimaatcrisis is veel erger dan onze nationale spellingscrisis. Toch: ook die laatste gaat mij zeer aan het hart.
    Ik zie mogelijkheiden voor de gemeente Haarlem om op beide vlakken, TEGELIJKERTIJD (hoeveel win-win wil je hebben :-), een voorbeeldwerking te hebben...

    Kom op Menno, je kunt het, pak je rode toetsenbordje en haal de taal- en de spelfout uit de eerste alinea!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alle nietjes de wereld uit. De "dt": Dat krijg je ervan als je snel knipt en plakt uit een ander document. (en nu zal je zeggen dat er nog een voorzetsel ontbreekt - klopt!)

    BeantwoordenVerwijderen